14 Haziran 2014 Cumartesi

Keçi Boynuzu tozu ile çikolata yapımı


Keçi Boynuzu tozu ile çikolata yapımı



Aşağıda bir blog paylaşıcam sizlerle . Bolgun yazarı benim komşum Bahar  .Kızı Asya  oğlum Kaan ile  aynı anaokulunda. Asya bebek bir prematüre değil ama ciddi alerjisi olan bir çocuk. ( süt , yumurta , inek peyniri , çikolata vb. ) Bir çok yiyecek yasak. Annesi Bahar , Asya'nın sağlıklı beslenebilmesi ve mümkün olduğunca mahrum kalmaması için yeni tarifler uyguluyor ve sürekli bir mücadele içinde. Asya'nın tabağının anaokulunda da boş kalmaması için diğer çocukların yediği kurabiye , kek, pasta , poaça vb. yiyecekleri alerji durumuna göre yeniden tariflendiriyor. Bunları paylaştığı ve Alerji günlüğünü tuttuğu bir bloğu var. Alerjen çocuğu olan annelere veya çocuğunu sağlıklı beslemek isteyen annelere çok yardımcı olacağını düşünüyorum .    



http://bahareli.blogspot.com.tr


Keçiboynuzu Tozu ile Çikolata Yapımı
Asya için çikolata yapmayı sonunda başardım :)
Neden bu kadar sevindim derseniz. Özellikle son zamanlarda sürekli "çuçutata" diye ağlıyordu Asya. Belki alerjisi olmasa ve arada yiyebiliyor olsa "hayır" demek daha kolay olurdu ama bu şartlarda inanılmaz zor. Aslında hayır demek değil sorun olan, istediğinde verememek ve ağlatmak zorunda olmak. 

 
Bu çikolatada hiçbir katkı maddesi yok. Bence alerjisi olsun olmasın herkes çocuğuna yedirmeli. Zararsız olduğu gibi faydası da var üstelik. Kakao yerine "keçiboynuzu tozu" kullanıyorum bu tarifte ve daha önce keçiboynuzunun faydalarını yazmıştım. Dilerseniz okuyabilirsiniz.
 
 
Kullandığım kakao yağını Amcam araştırdı sağolsun. Dediğine göre "Kakao yağı sütten kimyasal ve fiziksel özellikleri bakımından farklı. Alerji üzerine olan bazı makalelerde kullanılabileceği belirtiliyor". Bu nedenle rahatlıkla kullandım. Tabi bunu kullanma amacım sert çikolata yapmak. Eğer bunu da kullanmak istemezseniz tereyağ ile sürülebilir bir çikolata yapabilirsiniz.
 
 
Şimdi hem keçiboynuzu tozu ile sert ve sürülebilir çikolata yapmanın, hem de tereyağ ile sürülebilir çikolata yapmanın tarifini vereceğim.
Bu çikolatayı yerken Asya'yı görmeniz gerekirdi. İnanılmaz mutlu oldu. "Anne nefiş" diyerek yedi. 



 
Sert Çikolata
  1. 100- 150 gr kakao yağını benmari usülü eritin.
  2. Üzerine 1 çay bardağından biraz az (75 gr) pudra şekerini ekleyin. (Önerim doğal pudra şekerikullanmanız)
  3. Bitter çikolata için 4 çorba kaşığı, normal çikolata içinse 2 çorba kaşığı keçiboynuzu tozunu karışıma ekleyin. Ve hızlıca çırpın. (Eğer ocakta erittiyseniz bu aşamada kapatın kakao yağının yanmaması gerekiyor)
  4. Karışımı bir süre daha çırpın ki hiç pütür kalmasın.
  5. Keçiboynuzunun tadını kırmak için bir çorba kaşığı bal ekleyerek tekrar çırpın.
  6. Bu aşamada çikolata hafif kıvamlanacak.
  7. Varsa çikolata kalıbına ya da istediğiniz kalınlığa uygun, buz dolabına koyabileceğiniz, düz ve yayvan bir kabın içine karışımı boşaltın.
  8. Üzerine isterseniz hindistan cevizi, tarçın, badem, ceviz yada dilediğiniz kuruyemişi ekleyebilirsiniz.
  9. Karışımı buz dolabında dondurun. Bir iki saat içinde buzdolabında donuyor ve dışarıda da erimiyor.
 
Eğer bu tarifle sürülebilir bir çikolata yapmak isterseniz. Bal ile beraber az miktarda süt ekleyin ve karıştırın. dolapta soğuttuktan sonra sürülebilir kıvama gelecektir. 
Sert bir çikolata yaptıysanız, buzdolabında veya cam kavanoz içinde oda sıcaklığında muhafaza edebilirsiniz. Kakao yağı 30 derece sıcaklığa kadar erimeme özelliğine sahip.
 


Tereyağlı Sürülebilir Çikolata
  1. 1 çorba kaşığı tereyağ
  2. 6 çorba kaşığı keçiboynuzu tozu
  3. 6 çorba kaşığı süt
  4. damak tadınıza göre pekmez yada bal (bir yemek kaşığı toz şeker yerine, bir çeyrek yemek kaşığı pekmez kullanmak gerekiyor)
  5. dilerseniz vanilya ekleyebilirsiniz
Tüm malzemeleri kısık ateşte sürekli çırparak pişirin. Tereyağının tamamen erimesi yeterli. Yağ ve diğer malzemeler kesinlikle yanmasın. Eğer tatlandırıcı olarak pekmez kullandıysanız sıcakken tadı çok hoş olmayacaktır. Soğuduktan sonra bakmanızı tavsiye ederim. 

Afiyet Olsun

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder